Ulje crnog kima je lijek za stvarno sve

there-are-many-black-cumin-seeds-selective-focus-nature.jpg

Crni kim biljka je koja je porijeklom iz jugozapadne Azije, no već se tisućama godinama koristi diljem svijeta.

Crni kim pronađen je u Tutankamovoj grobnici, a smatra se da je ulje ove biljke koristila i Kleopatra. Ulje crnog kima smatra se lijekom za skoro sve zdravstvene tegobe, od alergije do hipertenzije, a zadnjih se godina sve više istražuje na koje sve bolesti točno pozitivno utječe.

Tako su znanstvenici dokazali kako samo dva grama crnog kima dnevno smanjuje razinu šećera u krvi, pa je pogodan za osobe koje pate od dijabetesa tipa 2, a također je jedno istraživanje pokazalo kako ekstrakt crnog kima ima utjecaj i na očuvanje zdravlja srca.

S obzirom na sve hranjive tvari koje su sastojci crnog kima, nije ni čudno što se ova biljka smatra jednom od najljekovitijih. Naime, u kimu se mogu pronaći bjelančevine, vitamini B1, B2 i B3, kalcij, željezo, bakar, cink, fosfor, kao i omega-2 i omega-6 masne kiseline, beta-karoten, kao i tiamin i niacin. Mogu se pronaći i nezasićene i zasićene masne kiseline koje se smatraju izuzetno važnima za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila, kao što se smatra i da snižava kolestorol.

Najljekovitija tvar crnog kima - timokin

Sastojak koji se smatra najljekovitijim djelom crnog kima i ulja od crnog kima je timokinon, koji sam po sebi ima protuupalna i imunomodulatorna svojstva. Ova se tvar smatra vrlo efikasnom u liječenju tumora, odnosno uništavaju tumorskih stanica.

Ulje crnog kima smatra se "tonikom" za cijeli naš organizam, a pogotovo za imunološki sustav, a ima i protubakterijsko i antiseptičko djelovanje. Uz to, ulje crnog kima je i jedan od najpopularnijih prirodnih atihistaminika i zato će

Zdravstvene tegobe kojima pogoduje ulje crnog kima 

 • akne
 • prehlada i gripa 
 • umor mišića nogu
 • bolna leđa
 • reumatoidni artritis i artritis
 • visoki krvni tlak
 • probavne smetnje
 • dijareja 
 • glavobolje 
 • uhobolje
 • problemi sa sinusima
 • gljivice na koži 
 • paraziti u organizmu 
 • gubitak kose

Drugim riječima, ulje crnog kima ima antibakterijsko, antiviralno, antitumorno, digestivno, laksativno, antispazmotičko i još mnoga druga djelovanja. 

Kako koristiti ulje crnog kima?

Ulje crnog kima može se koristit za na različite načine, no skoro se nikad ne koristi se pripremu obroka.

Za uništavanje tumorskih stanica, potrebno je promiješati žlicu ulja s medom i popiti to pola sata prije obroka, dok se za dijabetičare savjetuje također ova kombinacija, no oni ju trebaju uzimati dva puta dnevno. 

Za ublažavanje dijareje, pomiješajte žlicu ulja crnog kima s jogurtom i popite ga dva puta dnevno. Za suhi kašalj pak, jednostavno pomiješajte pola žlice ulja s kavom, a možete i namazati ulje na leđa i prsa. 

Za prehlade i gripe, kombinaciju meda i ulja popijte nakon obroka, a ako vam je začepljen nos, nekoliko kapi ulja nakapajte u nosnice. 

Znate li što vas točno muči: alergija, prehlada ili gripa?

Gubitak kose se može usporiti pranjem kose u smjesi od ulja crnog kima i maslinovog ulja, u jednakom omjeru. Namažite ovu kombinaciju na kosu, ostavite da stoji sat vremena i zatim dobro isperite. 

Za liječenje, odnosno ublažavanje reumatoidnog artritisa, ugrijte ulje i namažite dijelove tijela koji vas bole. 

Ovo su samo neki od načina uporabe ulja crnog kima, a postoji mnogo više. Svakako za dobro zdravlje pokušajte što češće ga konzumirati, a savjetuje se da u prehranu ubacite kombinaciju meda i ulja prije doručka.

Isprobajte i kumin - začin koji daje bolji okus jelima i čuva zdravlje, a upoznajte i zdravstvene dobrobiti papra!

Preuzeto sa ordinacija.vecernji.hr

logo

O nama

PEGO d.o.o. je obiteljska tvrtka sa sjedištem u Čitluku, Bosna i Hercegovina. Ključna djelatnost tvrtke je organska proizvodnja ljekovitog, aromatičnog bilja i esencijalnih ulja za mnoge proizvode u farmaceutskoj, kozmetičkoj i aromaterapiji. U svojoj eko proizvodnji koristimo mnoge darove prirode poput mediteranske klime...

KONTAKT

PEGO d.o.o.

Tromeđa b.b., 88260 Čitluk

Tel: +387 (0) 36 656 480

Tel: +387 (0) 36 656 024

Mob: +387 (0) 63 111 158

Narudžbe

pegofirma@gmail.com

SSL sigurna konekcija

PEGO d.o.o. - 2020 sva prava pridržana Design and development logo