Ulje od smilja – ljekovitost

smiljeblog.jpg

Ulje smilja se koristi tradicionalno u mediteranskim zemljama poput Hrvatske, Italije i Francuske. Najviše se koristilo za liječenje rana, infekcija, probavnih problema te također za poboljšanje živčanog sustava, zdravlja srca i respiratornog stanja.

Najkorisniji dijelovi biljke su listovi i cvjetovi pa su se smilju pripisivala i ljekovita svojstva za liječenje:

  • problema sa žučnim mjehurom,
  • alergija,
  • prehlada,
  • nesanice,
  • bolesti jetre.

S obzirom na opsežan popis bolesti koje bi ulje od smilja moglo izliječiti, mnogi znanstvenici su se bavili mogućom ljekovitošću smilja. Znanstvenici sa Sveučilišta prirodnih znanosti u Portugalu su istraživali utjecaj ekstrakta cvjetova i lišća smilja in vitro i in vivo.

In vitro istraživanje je otkrilo da:

  • flavonoidi i terpeni nađeni u smilju su imali antibakterijski učinak,
  • acetofenoni i terpenoidi su imali antifungalno djelovanje na gljivicu Candida albicans,
  • ostali spojevi smilja su pokazali antiupalni učinak. 

Istraživanje na životinjama je pokazalo da:

  • flavonoidi, acetofenoni i fluoroglucinoli su pokazali zaštitno i protuupalno djelovanje,
  • ekstrakt smilja ne pokazuje visoku toksičnost. 

Ipak, istraživanja na ljudima je još uvijek malo te nije poznato koliko ni kako se smilje treba upotrebljavati protiv određenih bolesti.

Nije sa sigurnošću potvrđena nijedna bolest koju bi smilje moglo izliječiti, ali zbog protuupalnog efekta kojeg posjeduje se ulje smilja može koristiti za njegu kože. 

 

Osim za njegu kože, ulje smilja se kod nekih ljudi pokazalo efektivnim za upale mišića i zglobova te se u te svrhe također može koristiti. Također, smilje se koristi kao začin, a od njega se pravi i ukusni med. 

Ulje od smilja – upotreba

Spojevi iz ulja smilja su učinkoviti protiv bakterija i gljivica koje mogu izazvati razne iritacije kože, uključujući i osipinfekcije i usporeno zarastanje rana.

Ulje smilja umiruje i liječi kožu, a za još bolje rezultate možete ga kombinirati s kokosovim uljem ili uljem lavande.

Više o kokosovom ulju pročitajte ovdje.

Ulje od smilja umiruje opekline od sunca

Ulje smilja može pomoći kod ublažavanja opeklina od sunca. Možete pomiješati malu količinu ulja smilja s malo kokosovog ulja i primijeniti izravno na zahvaćena područja za ublažavanje bolova i zdravu obnovu oštećene kože.

Za suzbijanje akni

Ulje smilja ima snažna antiseptička i antimikrobna svojstva koja ga čine prirodnim lijekom protiv akni. Ovo ulje će očistiti kožu od akni bez isušivanja i drugih nuspojava koje se mogu dogoditi korištenjem agresivnih kemijskih tretmana.

Ulje od smilja protiv hemoroida

Da bi se smanjila bol i oticanje hemoroida, primijenite 3-4 kapi ulja na gazu i premažite preko zahvaćenog područja. Ponovite nekoliko puta na dan za ublažavanje bolova, upala i oteklina.

Ulje od smilja kao prirodni analgetik

Ulje smilja smanjuje bol u mišićima, upale te poboljšava cirkulaciju. To pomaže u održavanju živaca, zglobova i mišićnog tkiva. Možete ga koristiti s uljem lavande, koje je također odlično u smanjivanju bolova.

preuzeto sa www.krenizdravo.hr

logo

O nama

PEGO d.o.o. je obiteljska tvrtka sa sjedištem u Čitluku, Bosna i Hercegovina. Ključna djelatnost tvrtke je organska proizvodnja ljekovitog, aromatičnog bilja i esencijalnih ulja za mnoge proizvode u farmaceutskoj, kozmetičkoj i aromaterapiji. U svojoj eko proizvodnji koristimo mnoge darove prirode poput mediteranske klime...

KONTAKT

PEGO d.o.o.

Tromeđa b.b., 88260 Čitluk

Tel: +387 (0) 36 656 480

Tel: +387 (0) 36 656 024

Mob: +387 (0) 63 111 158

Narudžbe

pegofirma@gmail.com

SSL sigurna konekcija

PEGO d.o.o. - 2020 sva prava pridržana Design and development logo